Prinsessan Zelda

Prinsessan Zelda är huvudpersonen i spelet The Legend of Zelda från kända spelutvecklaren Nintendo. Detta spel skapades av Shigeru Miyamoto och lanserades redan 1986. Men även om hon är huvudpersonen, och regent av den kungliga familjen Hyrule, spelar spelaren med karaktären Link, som har i uppdrag att hjälpa prinsessan Zelda. Prinsessan Zelda finns med i ett antal spel och vanligtvis har hon blivit kidnappad eller fängslad av Links antagonist Ganon, även kallad Ganondorf. Links uppdrag är att rädda prinsessan Zelda, även om hon faktiskt innehar många magiska egenskaper som gör att hon mycket väl kan ta hand om sig själv.

Alteregon

Prinsessan Zelda kan även dyka upp som alter egon i olika spel där hon kan vara både en hjälte som kämpar mot Ganon eller en uppoffrande regent. Hon kan bland annat dyka upp som ninjan Sheik, som hon gör i Ocarina of Time, eller som piraten Tetra i bland annat Phantoms Hourglass. Zelda kan dyka upp i många olika skepnader där hon kan ha olika åldrar, utseenden och former men hon är vanligtvis blond eller brunhårig och har blågrå ögon iklädd en kunglig klänning och smycken. Hon har oftast olika superkrafter som förmågan att teleportera sig, använda telepati och ta bort hinder eller använda trollformler.

Gestaltad i mer än Nintendospel

Zelda har funnits med sedan lanseringen på 80-talet och fram till 2010-talets spel, där målet alltid är att besegra det onda och se till att Hyrule återfår sin forna glans. Det är särskilt tydligt i Breath of the Wild från 2017. Men Zelda förekommer även i spin-off-spel och andra media. 1989 och 1990 visades en tecknad serie med The Legend of Zelda som blev mycket populär. Hon dyker även upp i tecknade seriemagasin och många av historierna har omvandlats till det populära japanska formatet manga. Samtliga publikationer följer dock spelet ganska så noggrant och kan många gånger fungera som en bakgrundshistoria.